donderdag 16 septemberingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten binnenland:

Groot Dictee

Website beschoten!

LPF: stop fiscale apartheid

Pieper wil drempel burgerrechten

Referendum over God

Koningin verbiedt kijken

Files steeds breder

Fors debat met de Graaf'

Halsema: Mulder stinkt!'


»»» vroeger

 

Schiphol gaat lawaaiige aanvliegroute ondertunnelen

6-9-2003
De directie van Schiphol heeft vandaag het voorstel gedaan de aanvliegroutes en landingsbanen die veel geluidoverlast geven, te ondertunnelen. Volgens Schiphol zorgt een ondertunnelde aanvliegroute er voor dat bewoners geen hinder meer ondervinden van vliegtuiglawaai.

van onze correspondent in Amsterdam

Het idee van Schiphol is om een ondergronds luchtruim te creëren waarin per uur zeventig vliegtuigen kunnen landen en stijgen. De perswoordvoerder van Schiphol, Baksteen: "Op dit moment is Slochteren een prima lokatie voor een aanvliegroute. Daar kunnen we dwars door de LPG-lagen heen vliegen richting Schiphol. Als je die natuurlijke aanvliegroute een stukje doorgraaft, kunnen we precies onder NS-Station Schiphol landen." Baksteen verwacht dat alleen de verkeerstoren iets boven het maaiveld uit zal steken.

De bewoners van de plaatsen rond Schiphol hebben inmiddels negatief op het voorstel gereageerd. "Wij zijn al generaties lang slaapgestoord. Het is niet netjes om ons dat zomaar af te nemen." De bewoners eisen dat Schiphol een nachtvluchtsimulator plaatst in de wijken die grenzen aan de huidige landingsbanen, zodat de natuurlijke habitat niet wordt aangetast.

Staatssecretaris Melanie Schultz is in beginsel positief over het idee van Schiphol. "Een ondertunnelde aanvliegroute plaatst Nederland weer duidelijk op de wereldkaart", zo meldde ze telefonisch vanuit haar auto omdat ze de persruimte van het ministerie van Verkeer en Waterstaat niet kon vinden.

De SGP is tegen het plan van Schiphol, omdat het de maatschappij zou uithollen. GroenLinks vindt dat de SGP met dit standpunt homo's demoniseert en heeft aangifte gedaan bij de politie. Het Republikeins Genootschap eist dat de boete niet met muntgeld wordt betaald. D66 wil een referendum over haar standpunt. Het CDA wil dat de normen en uiterwaarden in stand blijven. CNN is boos omdat Al Qaeda reclamespots in haar laatste videoboodschappen heeft en dreigt met een boycot. De slager heeft vandaag karbonade in de aanbieding.

Schiphol nu Schiphol nu.

Artist imperssion Artist's impression van de nieuwe situatie.

copyright © Perik Industries Inc. 2003