donderdag 16 septemberingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten binnenland:

Groot Dictee

Website beschoten!

LPF: stop fiscale apartheid

Pieper wil drempel burgerrechten

Schiphol gaat ondertunnelen

Referendum over God

Files steeds breder

Fors debat met de Graaf'

Halsema: Mulder stinkt!'


»»» vroeger

 

Koningin verbiedt kijken

1-7-2003
Vanaf 1 augustus dit jaar is het verboden om naar de kopzijde van de Nederlandse euro te kijken. Volgens het kabinet schaadt het kijken naar het portret van Beatrix de privacy van onze koningin. De nieuwe wet geldt ook voor staatsieportretten, postzegels en de jaarlijkse NOS-reportage van Koninginnedag.

van onze royalty verslaggever, lid van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis (VVKH)

Volgens minister-president Balkenende is de maatregel genomen om de toenemende schending van de privacy van het Koningshuis tegen te gaan. "Iedereen gaapt ons Vorstenhuis altijd aan, alsof ze van een andere planeet komen. Dat moet nu eindelijk maar eens afgelopen zijn. Met het kijkverbod hebben we een einde gemaakt aan het gedoogbeleid omtrent Majesteitsstalking."

De Koningin, Haar ouders en Haar kinderen worden de laatste jaren in toenemende mate lastig gevallen door fotografen en journalisten. Met name Kroonprins Willem-Alexander en Zijn eega Maxima worden geteisterd door fotografen. Eerder besloot de gemeente Wassenaar daarom een verbod in te stellen voor het fotograferen van Dit Stel.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst heeft dit kranige besluit van Wassenaar niet afdoende gewerkt. "Het Paar is toch weer gefotografeerd. We hebben zelfs een arrestatie moeten plegen. Het betrof hier een echoscopist uit Den Haag die werkzaam was in een ziekenhuis op de afdeling prenataal onderzoek." De 57-jarige verdachte wordt volgende week voorgeleid voor de Officier van Justitie wegens het fotograferen van De Buik van Maxima.

Met het verbod op het kijken naar de Koninklijke Familie wil het kabinet een definitief einde maken aan volkse lastigvallerij en bekijkzucht. Voortaan is alleen de muntzijde van de de Nederlandse euro nog toegankelijk voor het publiek. Banken hebben naar aanleiding van het kabinetsbesluit aangekondigd speciale stickers uit te geven, waarmee de afbeelding van Beatrix voorzien wordt van een oogbalkje.

Het kijkverbod geldt ook voor postzegels. TPG Post heeft daarom bij alle zegels met een portret van Beatrix de plakzijde omgewisseld. Overigens is het daarbij wel verplicht de zegel te bevochtigen met een nat sponsje, daar het likken van Onze Vorstin een vorm van Majesteitsschennis is.

Premier Balkenende Onder het toeziend oog van minister-president Balkenende worden de nieuwe omgegomde postzegels in gebruik genomen.

copyright © Perik Industries Inc. 2003