donderdag 6 augustusingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten binnenland:

Groot Dictee

Website beschoten!

LPF: stop fiscale apartheid

Pieper wil drempel burgerrechten

Schiphol gaat ondertunnelen

Referendum over God

Koningin verbiedt kijken

Files steeds breder

Fors debat met de Graaf'


»»» vroeger

 

Kroonprins geeft startsein 'Inburgering Nieuwe Stijl'

24-11-2001
Kroonprins Willem-Alexander heeft vorige week in Drenthe het drie maanden durende experiment 'Inburgering Nieuwe Stijl' succesvol afgerond. Vandaag overhandigde de prins het eerste Nederlandse Inburgeringsausweis aan de door hem geadopteerde proefallochtoon M. Zorregieta , nadat zij eerder het laatste onderdeel, het leggen van een krans bij het beeld van Bartje in Assen, had voltooid.

van onze Haagse redactie

Minister Van Boxtel meldde vandaag dat het initiatief van de kroonprins een 'belangrijke voorbeeldfunctie' is. Met fiscale voordelen voor inburgeruitjes hoopt hij meer autochtonen over te halen om in navolging van de kroonprins een allochtoon drie maanden lang wegwijs te maken in de mores van Nederland. Van Boxtel opende vandaag in Zoetermeer het vluchtelingenhospitium "Burger Inn", dat als meeting point moet functioneren tussen inburgervraag en inburgeraanbod.

De inburgeringscoaching duurt drie maanden. Na die drie maanden onder begeleiding van een autochtoon (minstens zes generaties) kan een allochtoon zijn of haar Inburgeringsausweis halen, wat recht geeft op een aantal bovenburgerrechtelijke privileges, zoals belastingfraude en aandelenhandel met voorkennis.
Om het Inburgeringsausweis te halen moet de allochtoon in drie maanden ondermeer drie moppen over Limburgers kunnen vertellen, tenminste vijf kilo Unox-producten eten, moeite hebben met de groter-dan/groter-als- en de 'd-dt-t'-kwestie en minstens twee keer vrije westerse sex hebben zonder een hoogtepunt te bereiken, maar wel een goed gesprek. Andere onderdelen zijn 'het plaatsen van een schutting in de tuin', afvalscheiding, links-praten/rechts-doen en het goed afleggen van de cursus 'spaarpuntencultuur'.

De kroonprins verklaarde vandaag dat hij zijn bijdrage aan het inburgeringsgebeuren als geestverrijkend heeft ervaren. Hij heeft minister-president Kok verzocht of hij na zijn kroning voorzitter kan worden van het Republikeins Genootschap. Kok heeft dit geweigerd omdat hij vindt dat alleen de vorst zelf over dit soort ingrijpende staatsaangelegenheden een beslissing kan nemen. Leden van de tweede kamer hebben verbaasd gereageerd en aangekondigd kamervragen te stellen.

M. Zorreguieta voor de coaching Reeds in een vroeg stadium bleek coaching noodzakelijk.

Bij de uitreiking van het Inburgeringsausweiss M. Zorreguieta bij de uitreiking.
De inburgeringscoaching van 3 maanden had duidelijk vruchten afgeworpen.


Dossier:

  • Na de overhandiging van de Inburgeringsausweis, laat de kroonprins de geadopteerde proefallochtoon zijn nieuwe interieur van Jan des Bouvries zien.
  • Een bezoek aan de website van Minister van Boxtel is een verplicht onderdeel van de coaching.
  • Het verslag van de kranslegging bij het beeld van Bartje.
  • Behalve de inburgeringscoaching staat mogelijk ook het taalonderwijs van M. Zorreguieta model voor bredere implementatie.
copyright © Perik Industries Inc. 2003