vrijdag 17 septemberingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten buitenland:

Geen chemische wapens bij Castro

Rolling Stones niet bij Opblaaspop

NS-managers naar Israël

Imago Al Qaeda

Oorlog afgelast door IND

Greenpeace bij met Bush'

Rookverbod in Shuttle'

Keurmerk voor bio-wapens

Aanval Irak onzeker


»»» vroeger

 

Perik Industries verslaggever ontsnapt met schokkend beeldmateriaal uit Basra

2-4-2003
De toestand in de Zuid-Iraakse stad Basra is schokkend. Zo blijkt uit beeldmateriaal dat gisteren uit de door Britten belegerde stad is gesmokkeld. Een verslaggever van Perik Industries' Periodiek verbleef de laatste twee weken in Basra, vermomd als undercover agent van de Iraakse Baath Partij.

van onze geheime verslaggever in Basra

De links kunnen worden aangeklikt om het beeldmateriaal te bekijken.

De inwoners van de stad Basra zijn in totale verwarring. Een groot deel van de vrouwen in de streng shi'itische stad hebben hun sluiers afgedaan om herkenning te voorkomen. Veel boeren uit de omgeving dragen cowboyhoeden en -laarzen in de hoop dat Amerikaanse troepen denken dat ze op oefening in Texas zijn.

Dat het allemaal niet helpt, bewijzen de beelden. Grote vernielingen aan gebouwen en auto's als gevolg van de bombardementen en beschietingen die de stad constant teisteren. En hoewel veel inwoners hun woningen gecamoufleerd hebben en Coca Cola blikjes in de vensterbank zetten in de hoop niet te worden doodgeschoten te worden door de geallieerden, is er nog geen sprake van dat de bewoners zich over willen geven.

Daar komt bij dat aanhangers van Saddam's Batz-partij en de geheime dienst nog altijd de lakens uitdelen in de ooit zo rijke oliestad. Bovendien is het opmerkelijk dat Buena Vista, het paleis van Saddam Hoessein in Basra, nog altijd onbeschadigd is. Op wat verfschade na.

Overigens zijn er signalen dat ook het Iraakse leger camouflagetactieken toepast om chemische wapens te verbergen.
Zo zijn radarinstallaties vermomd als internetcafé en gebruikt het leger colaflesjes om gifgassen in te verbergen. Ook de belangrijkse militaire kazerne in Basra blijkt nog altijd onbeschadigd te zijn, zo blijkt uit de foto's die onze verslaggever met gevaar voor eigen leven heeft gemaakt.

Opmerkelijk is verder de wijze waarop het Iraakse leger in Basra de Geneefse Conventie interpreteert. Om te voorkomen dat de Britse krijgsgevangenen in de stad in opstand komen heeft het legercommando vorige een Irish Pub geopend in het centrum van de stad. Na de feestelijke opening, die door Al Jazeera werd uitgezonden, zijn enkele honderden Britten gecapituleerd. Overigens heeft de Britse premier Blair zijn bezorgdheid uitgesproken over de wijze waarop de gevangen genomen Britten worden behandeld.

In tegenstelling tot 'de snelle oorlog' die de geallieerden verwachtten, blijkt het lastig te zijn Irak snel te veroveren. Zo heeft Saddam talloze McDonalds Drive In restaurants geopend langs de belangrijkste aanvoerroutes richting Bagdad en Basra. Bush spreekt zelfs van een "smerige oorlog".

een verlaten huis

Een verlaten huis.
Sommige inwoners van Basra zijn halsoverkop gevlucht zodra ze onze verslaggever zagen aankomen die vermomd was als undercover-agent van de Iraakse geheime dienst.

Daaruit blijkt hoe angstig de mensen in Basra zijn. Om te voorkomen dat het huis eruit ziet alsof de bewoners halsoverkop gevlucht zijn, vermomden de vluchtelingen hun woning in een huis in aanbouw. Dit om te voorkomen dat agenten van de Iraakse geheime dienst - die overigens vermomd zijn als Indianen - er achter komen dat ze halsoverkop vluchten.
Onze geheime verslaggever in Basra noemt de situatie in de stad 'gecompliceerd'.


copyright © Perik Industries Inc. 2003