donderdag 16 septemberingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten buitenland:

Geen chemische wapens bij Castro

Rolling Stones niet bij Opblaaspop

NS-managers naar Israël

Imago Al Qaeda

Schokkend beeldmateriaal uit Basra

Greenpeace bij met Bush'

Rookverbod in Shuttle'

Keurmerk voor bio-wapens

Aanval Irak onzeker


»»» vroeger

 

Iraakse immigratiedienst zet soldaten het land uit

21-2-2003
De grootscheepse aanval op Irak vanochtend vroeg, is voortijdig afgelast toen bleek dat de Amerikaanse troepen geen geldige werk- en verblijfsvergunning hadden voor Irak.

van onze correspondent in Bagdad

De Iraakse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is vandaag begonnen met het uitzetten van de ruim hondertwintigduizend illegale Amerikaanse militairen.

Volgens een woordvoerder van de Iraakse regering kwamen de Amerikaanse soldaten veelal in gecamoufleerde kleding de grens over. "De meeste militairen hebben we gearresteerd omdat ze geen wapenvergunning hadden. Echter, toen we verder zochten bleek ook dat vrijwel geen enkele Amerikaan over een geldige werk- en verblijfsvergunning beschikte."

De Amerikaanse regering geeft toe dat zij voor haar soldaten niet tijdig voor de benodigde papier heeft gezorgd, maar legt de schuld voor een groot deel bij de Iraakse overheid. "De procedure's bij de Iraakse IND duren enorm lang. Daarom zat er voor ons niet anders op dan te proberen het Iraakse leger aan te vallen zonder gezien te worden door de Iraakse IND. Dat is niet helemaal gelukt."

Begin jaren negentig had Irak ook al te kampen met grote hoeveelheden illegale Amerikanen. Deze zijn na verloop van tijd vertrokken naar de omringende landen, waar ze in zwaar bewaakte kampementen in tenten wonen.

Tentenkamp Tentenkamp met gecamoufleerde illegale Amerikanen in Saudie-Arabië.

copyright © Perik Industries Inc. 2003