donderdag 28 oktoberingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten buitenland:

Geen chemische wapens bij Castro

Rolling Stones niet bij Opblaaspop

NS-managers naar Israël

Imago Al Qaeda

Schokkend beeldmateriaal uit Basra

Oorlog afgelast door IND

Rookverbod in Shuttle'

Keurmerk voor bio-wapens

Aanval Irak onzeker


»»» vroeger

 

Greenpeace verheugd over nieuwe plannen Bush

17-2-2003
De wereld heeft verheugd gereageerd op het voornemen van de Amerikaanse president Bush om Irak niet binnen te vallen. In plaats daarvan kondigde het Amerikaanse ministerie van milieu vandaag aan het getergde land een gratis bodemsanering aan te bieden, als teken van verzoening. Greenpeace juicht het plan toe.

van onze Amerikaanse correspondent

President Bush toonde vandaag spijt over de harde houding die hij de afgelopen maanden had tegenover Irak. "En om het goed te maken, bieden we het Iraakse volk aan, de door olie vervuilde bodem in het land te saneren. Wat ons betreft tot kilometers diep."

Totaal verrast door het Amerikaanse initiatief, nam de VN-veiligheidsraad vandaag een resolutie aan die de Amerikaanse bodemsaneerder Exxon toestemming geeft om deze milieu-operatie uit te voeren. Het bedrijf verwacht dat de olie in de bodem van Irak geen noemenswaardige milieuproblemen zal geven, mits het vakkundig verwerkt wordt. Zo heeft Exxon plannen klaar liggen om van de olie plastics te maken en brandstof waarmee vierwielige rijtuigen kunnen worden aangedreven. Exxon verwacht dat deze toepassingen kostendekkend zijn.

Greenpeace juicht het initiatief van de VS toe. "Bij oorlogen in het Midden-Oosten komen vaak veel zeldzame diersoorten om. Zo liggen er in de Iraakse laboratoria talloze zeldzame virussen, die rechtstreeks bedreigd werden door de Amerikaanse oorlogsplannen. Het bodemsaneerproject heeft ervoor gezorgd dat de biotoop van deze levensvormen gegarandeerd is."

De Iraakse leider Saddam Hoesein heeft niet op het plan gereageerd omdat hij vandaag naar de tandarts was voor inspectie.

Exxon Valdez Saneerder Exxon maakte in de jaren tachtig al goede faam bij het opruimen van olie bij Alaska met behulp van het vlaggeschip Exxon Valdez, hier op een archieffoto.

copyright © Perik Industries Inc. 2003