dinsdag 27 juliingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten buitenland:

Geen chemische wapens bij Castro

Rolling Stones niet bij Opblaaspop

NS-managers naar Israël

Imago Al Qaeda

Schokkend beeldmateriaal uit Basra

Oorlog afgelast door IND

Greenpeace bij met Bush'

Keurmerk voor bio-wapens

Aanval Irak onzeker


»»» vroeger

 

NASA overweegt rookverbod in ruimteveer

4-2-2003
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil de zitplaatsen voor rokers in de Space Shuttles schrappen. Dat staat in een plan dat gisteren is gepresenteerd. Aanleiding is het ongeluk van afgelopen weekend, waarbij een brandende peuk leidde tot complicaties tijdens de landing van ruimteveer Columbia.

van onze correspondent in Houston

Op foto's die vanaf de grond zijn genomen van het ongeluk met de shuttle, blijkt nu dat een van de astronauten vlak voor het ongeluk een brandende sigaret uit het raampje gooit. Zo is duidelijk een tweede rookspoor te zien naast het ruimteveer.

"Maar het is ook mogelijk dat de astronauten geen lucifers meer hadden. Het is dan gebruikelijk het puntje van je shaggie even uit het raampje te hangen. Bij 19.000 kilometer per uur gaat dat ding onmiddellijk aan", zo meldt een zegsman van de NASA.

Tot nu toe was het astronauten toegestaan om vanaf een hoogte van vijftig kilometer boven de aarde een peuk op te steken. Een hoogte die door veel astronauten ook wel 'de dampkring' wordt genoemd. Op lagere hoogten is roken niet toegestaan omdat het longkanker veroorzaakt.

Rookpluim ruimteveer Columbia Het tweede rookspoor van de brandende sigaret is duidelijk zichtbaar.

copyright © Perik Industries Inc. 2003