maandag 6 juliingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten binnenland:

Groot Dictee

Website beschoten!

LPF: stop fiscale apartheid

Pieper wil drempel burgerrechten

Schiphol gaat ondertunnelen

Referendum over God

Koningin verbiedt kijken

Files steeds breder

Fors debat met de Graaf'


»»» vroeger

 

Wiegel ziet af van moord op Zalm

20-1-2003
De leiding van de VVD ziet af van het plan van Hans Wiegel om Gerrit Zalm twee dagen voor de verkiezingen te laten vermoorden. De VVD-oudgediende stelde vorige week voor Zalm te laten vermoorden door een freelance terrorist, teneinde stemmen te winnen.

van onze Haagse redactie

Het VVD-bestuur zag af van het voorstel omdat er komende dagen geen witte Bentley's meer te huur waren voor de uitvaart. Bovendien zijn werpboeketten in deze tijd van het jaar vrij prijzig.

VVD-vehikel Wiegel geeft toe dat hij te laat is met zijn campagneplan. "Ik ga daarom mee met het besluit van het bestuur om Zalm niet te laten omleggen." Bas Eenhoorn, voorzitter van de club, geeft in een persverklaring echter wel aan dat Wiegel blijk geeft van een krasse kijk op de politieke verhoudingen.

Lijsttrekker Zalm stond aanvankelijk postitief tegenover het voorstel van Wiegel. Hij stelde echter wel als voorwaarde dat de kogel van links zou moeten komen. En dat de moord onder begeleiding van een anesthesis zou plaatsvinden. TV-gezicht Harry Mens had de VVD aangeboden de moord live te willen uitzenden, mits deze tussen twee reclameblokken zou plaatsvinden.

Nu het initiatief van Wiegel niet plaatsvindt eist verzekeraar Nationale Nederlanden haar donatie in de VVD-verkiezingskas terug. De verzekeraar hoopte de moord te kunnen aangrijpen voor een groot marketingoffensief onder rechts Nederland voor haar uitvaartpolissen. Voorwaarde was wel dat Zalm door een Marokkaan zou worden opgeruimd. De verzekeringsmaatschappij hoopte daarmee haar marktaandeel in de diefstalverzekeringen voor scooters te vergroten.

Coalitiegenoot CDA is blij dat de VVD afziet van de moord op Zalm. Het CDA-bestuur had twee weken geleden al een poging gedaan voorman Balkenende te vermoorden. Deze aanslag mislukte omdat de ingehuurde scherpschutter niet duidelijk kon zien waar Balkenende stond. De moord van het PvdA-bestuur op Wouter Bos ging de mist in, omdat de kogel afketste op het kogelvrije imago van de lijsttrekker.

Hans Wiegel Hans Wiegel: "Jammer, maar te laat!".

Gerrit Zalm Gerrit Zalm: "Alleen onder begeleiding van een anesthesist!".

Vooralsnog lijkt het er op dat alleen de grote politieke partijen hun lijsttrekkers willen vermoorden om stemmen te winnen. Op Winnie de Jong na - zij dreigt zichzelf om te brengen - bestaat alleen bij D66 het vermoeden van een electorale moord: vorige week werd oud-DS70 kamerlid Tim Greef vermoord. Het vermoeden bestaat dat de kogel eigenlijk bedoeld was voor de lijsttrekker van D66-leider, Tom nogwat. Bij GroenLinks ketste het voorstel af omdat er geen loodvrije kogels voorhanden waren, bij de SP zag men er van af omdat het Rode Boekje van Mao geen uitsluitsel gaf.


Dossier:

  • Het idee van de moord op Zalm komt wellicht voort uit de negatieve Uranus-aspecten van Wiegel.
  • In de agenda van Gerrit Zalm was ook geen gaatje voor de moord.
copyright © Perik Industries Inc. 2003