woensdag 5 augustusingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten buitenland:

Geen chemische wapens bij Castro

Rolling Stones niet bij Opblaaspop

NS-managers naar Israël

Imago Al Qaeda

Schokkend beeldmateriaal uit Basra

Oorlog afgelast door IND

Greenpeace bij met Bush'

Rookverbod in Shuttle'

Keurmerk voor bio-wapens


»»» vroeger

 

Problemen met gedropte voedselcontainers

21-11-2001
Afghaanse vluchtelingen slagen er niet in de door de US-Airforce gedropte voedselcontainers te openen. Woordvoerders van het Pentagon melden dat een aantal containers zijn beschadigd, maar dat de verhongerende vluchtelingen ondanks de duidelijke gebruiksaanwijzing op de high-tech-voedsel-containers in het Afghaans en Arabisch er niet in zijn geslaagd het voedsel te bemachtigen.

door onze correpondent in Washington

"We zijn uitermate verbaasd", aldus het Pentagon. "We hebben onze online voedselcontainers in alle opzichten aangepast aan de taal en cultuur van de vluchtelingen. Het is een raadsel wat er mis is gegaan." De ultramoderne Amerikaanse voedselcontainers zijn uitgerust met een geavanceerde web-based distributie-eenheid om een eerlijke verdeling onder de vluchtelingen mogelijk te maken.
Op een computerunit aan de frontzijde van de container kunnen de vluchtelingen hun creditcardnummer invoeren op een webpagina. Na goedkeuring door de bank via een satellietverbinding kan een vluchteling maximaal 4 voedselpakketten bestellen. Deze worden na betaling via een outlet naast de betaalunit geleverd.

Het is voor het eerst dat de VS deze containers inzetten. Bij eerdere hulpacties maakte de VS gebruikt van containers die waren uitgerust met muntautomaten, afgesteld op lokale valuta. Deze bleken echter zeer gevoelig voor storing, waardoor vermoedelijk duizenden vluchtelingen door honger zijn omgekomen.

Met de nieuwe containers - die zijn ontwikkeld door een aantal IT-bedrijven en financiële automatiseerders - wil de VS een meer humane en efficiënte hulpverlening de van de grond krijgen.

Linkse humanitaire organisaties in de VS en Europa hadden al eerder kritiek op de wijze waarop de US-Airforce haar hulpverlening uitvoert. Zij pleiten er voor de voedselpakketten in open containers te verspreiden en ieder pakketje te voorzien van een acceptgirokaart met gefrankeerde enveloppe. De overheid verwacht echter dat dit fraude in de hand werkt.

C17 van de US-Airforce met voedselcontainers Een USAF C17 Globemaster met de voedselcontainers op weg naar Afghanistan.

Wachtrij voor containers In Afghanistan groeien de rijen voor de containers.


Dossier:

copyright © Perik Industries Inc. 2003