donderdag 28 oktoberingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten buitenland:

Geen chemische wapens bij Castro

Rolling Stones niet bij Opblaaspop

NS-managers naar Israël

Imago Al Qaeda

Schokkend beeldmateriaal uit Basra

Oorlog afgelast door IND

Greenpeace bij met Bush'

Rookverbod in Shuttle'

Aanval Irak onzeker


»»» vroeger

 

Poetin wil EKO-keurmerk voor biologische wapens

5-11-2002
De Russische president Poetin heeft het EKO-keurmerk aangevraagd voor de biologische wapens van zijn politiemacht. Hij reageert daarmee op de toenemende kritiek op het politie-optreden tijdens de gijzeling van het Moskouse theater door Tsjetsjeense terroristen.

van onze correspondent in Moskou

Poetin vindt dat er bij de bevrijdingsactie met de zuiver plantaardige opiumspray, sprake was van een biologisch-dynamisch optreden.

Kremlinwatchers zien in de stap van Poetin een gebaar richting milieulobby en anti-globalisten. Internationale milieugroeperingen pleiten al veel langer voor oorlogsvoering, revolutie en rechtshandhaving met oog voor milieu. Zo lanceerde Greenpeace vorig jaar het plan 'Kogelhulzen Met Statiegeld'.

Het idee om geweld op de milieu-agenda te zetten is afkomstig uit de bezette gebieden in Palestina, waar revolutionaire krachten bij hun tweede intifada bewust hebben gekozen voor het openbaar vervoer. "De bus is uit oogpunt van milieu een verantwoorde wijze van transport", zo verklaarde een woordvoerder van de Palestijnse Jihad onlangs. "Maar om een boodschap bij iedereen duidelijk te maken, moet je zaken opblazen."

Ook de Iraakse overheid zoekt steeds meer toenadering tot groeperingen die de aarde willen redden. Het land is al jaren een veilige biotoop voor zeldzame natuurlijke organismen van virale en bacteriologisch oorsprong die met uitsterven worden bedreigd.

Vooralsnog is niet duidelijk of de antiterrorspray van de Russische politie voor het EKO-label in aanmerking komt. Zo moet de spray uit zuiver natuurlijke grondstoffen zijn samengesteld en mag er bij de ontwikkeling van het product geen gebruik zijn gemaakt van dierproeven. Poetin is positief over zijn kansen: "We hebben het uitgetest op criminelen en ander tuig. We zijn streng tegen dierproeven."

Poetin en zijn hond Tosca Hondenliefhebber Poetin is sterk gekant tegen dierproeven.

copyright © Perik Industries Inc. 2003