maandag 25 oktoberingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten binnenland:

Groot Dictee

Website beschoten!

LPF: stop fiscale apartheid

Pieper wil drempel burgerrechten

Schiphol gaat ondertunnelen

Referendum over God

Koningin verbiedt kijken

Files steeds breder

Fors debat met de Graaf'


»»» vroeger

 

Koningin lekt troonrede Balkenende

26-6-2002
"Geachte leden der Staten Generaal, ik ga een spreekbeurt houden over politiek. Er zijn verschillende soorten politiek." Zo luiden de beginwoorden uit de vandaag uitgelekte concept-troonrede voor het komende regeringsjaar.

van onze Haagse redactie

Het plakplaatje met krulletje verraadt dat Hare Majesteit akkoord is met de tekst, die is opgesteld door premier in spé Balkenende.

Onze verslaggever heeft de hand weten te leggen op de troonrede, die Balkenende heeft geschreven voor komende prinsjesdag. Het is voor het eerst dat de tekst van het jaarlijkse voorleesuurtje van Hare Majesteit voortijdig uitlekt. De inhoud verraadt een radicaal nieuwe politieke koers, van de nieuwe ultrarechtse coalitie CDA, LPF, VVD, ook wel Volkspartij Christen Pim genoemd.

"Van politiek krijg je wetten. Er zijn verschillende soorten wetten. Wie zich niet aan de wet houdt, krijgt een standje.", aldus de troonrede, waarmee de law-and-order-koers van het kabinet wordt ingeleid. Zo zal het kabinet het niet meer tolereren dat mensen zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijven. De gevolgen daarvan zijn drastisch, omdat met name veel autochtonen geen verblijfsvergunning hebben.

Ook op andere gebieden zal de overheid de teugels aanhalen. "Sommige mensen doen iets, terwijl dat niet zomaar mag. De Batavieren hebben bijvoorbeeld heel veel grote stenen in Drenthe neergelegd. Zonder bouwvergunning! Dat is een voorbeeld van iets dat niet mag", meldt de troonrede. Behalve de hunebedden zullen ook het Muiderslot, de Martinitoren, de St. Pietersberg en Ameland worden afgebroken omdat er nooit een bouwvergunning voor is aangevraagd.

Het voorstel van CDA-leider Balkenende om God te dagvaarden als het onweer de nieuwe geluidsnormen voor stadskernen overschrijdt, kon niet op een meerderheid van het kabinet in wording rekenen, omdat LPF daar niet voor is. "Pim hield wel van gedonder, bovendien gaan we onze voorman niet om zoiets dagvaarden", aldus LPF-fractievoorzitter Mat Herben.

Koningin Beatrix Koningin Beatrix zelf heeft gelekt.

Deze week hebben de rechtste coalitiepartners ingestemd met de afschaffing van de medische voorzieningen en volksverzekeringen. "Onbetaalbare medische voorzieningen zijn een probaat middel tegen wachtlijsten. We doen wat we beloven", aldus een juichende Zalm.

Komende week staan het vrouwenkiesrecht, de avondklok, het stakingsrecht, de dienstplicht, de doodstraf en de onafhankelijkheid van Suriname op de overlegagenda. De ultrarechtse CDA'er Balkenende verwacht binnen een paar dagen de informatie af te ronden. "Maar daarover zal ik de pers inlichten via een spreekbeurt met wat plaatjes."

copyright © Perik Industries Inc. 2003