maandag 6 juliingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten buitenland:

Geen chemische wapens bij Castro

Rolling Stones niet bij Opblaaspop

NS-managers naar Israël

Imago Al Qaeda

Schokkend beeldmateriaal uit Basra

Oorlog afgelast door IND

Greenpeace bij met Bush'

Rookverbod in Shuttle'

Keurmerk voor bio-wapens


»»» vroeger

 

Steeds meer zwarte scholen in Senegal

4-7-2002
De West-Afrikaanse republiek Senegal laat de laatste jaren een sterke stijging zien van het aantal zwarte scholen, zo meldt de wereldonderwijsorganisatie Unesco.

van onze correspondent

De Senegalese overheid grijpt vooralsnog niet in, bij deze ontwikkeling. In veel West-Europese landen zorgen zwarte scholen voor grote onrust in het onderwijsstelsel.

Het huidige Senegalese kabinet, onder aanvoering van Madior Boye, voelt zich niet genoodzaakt maatregelen te nemen om de sterke stijging van het aantal zwarte scholen in te dammen. "In landen als Angola en Rwanda zijn de laatste jaren veel zwarte scholen gesloten, maar dat heeft nauwelijks positieve effecten gehad op het onderwijs", zo weet een woordvoerder van de eerste minister.

In Nederland worden veel zwarte scholen met sluiting bedreigd door de eenzijdige etnische samenstelling. Onlangs nog kondigden twee Utrechtse zwarte scholen aan hun deuren te sluiten wegens 'etnische eenzijdigheid' van het leerlingenaanbod. In de Senegalese hoofdstad Dakar heeft zelfs de stadsuniversiteit Cheikh Anta Diop overwegend zwarte leerlingen, zonder dat er noemenswaardige integratieproblemen zijn.

West-Europese onderwijsspecialisten volgen de ontwikkelingen in Senegal op de voet. "Senegal is een relatief welvarend en stabiel land en kennelijk heeft men daar een oplossing gevonden voor de problemen waar wij in Europa nog mee kampen", aldus demissionair onderwijsminister Hermans. "We zoeken nu naar de succesfactoren van het Senegalmodel. Zo krijgen alle leerlingen op Senegalese scholen les in de Franse taal. In Europa kom je dat alleen in Frankrijk en delen van België tegen."

Zwarte school in Senegal Een typische zwarte school in Kolda (Senegal).


Dossier:

copyright © Perik Industries Inc. 2003