zaterdag 25 meiingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten binnenland:

Website beschoten!

LPF: stop fiscale apartheid

Pieper wil drempel burgerrechten

Schiphol gaat ondertunnelen

Referendum over God

Koningin verbiedt kijken

Files steeds breder

Fors debat met de Graaf'

Halsema: Mulder stinkt!'


»»» vroeger

 

Auditief gestoorden winnen Groot Dictee

16-12-2003
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dit jaar tot verrassing van velen gewonnen door vier dove en slechthorende deelnemers. Om de Nationale spelshow ook toegankelijk te maken voor mindervaliden, deden dit jaar ondermeer vijf doven en slechthorenden, twee blinden, drie dyslectici en vijf deelnemers met het Down-syndroom mee.

van onze Haagse redactie

Om deelname van mindervaliden mogelijk te maken heeft de jury de spelregels hier en daar aangepast. Toch werden in totaal drie deelnemers betrapt op fraude.

Zo werd voor dyslectici een woord goed gerekend als alle letters in het woord aanwezig waren. De juiste volgorde was daarbij niet van belang. Deelnemers met het syndroom van Down hoefden alleen Philip Freriks maar na te zeggen en een tekening te maken. Overigens stuitte dit op grote problemen. Voor de blinden werden alle woorden goed gerekend die netjes tussen de lijntjes waren geschreven.

Opvallend was dat de mindervaliden gemiddeld net zo beroerd scoorden als de gemiddelde deelnemer: 39 fouten. Alleen de dove deelnemers - die het dictee via een beeldscherm ondertiteld te zien kregen - scoorden aanmerkelijk hoger.

Van de zeventig deelnemers werden er drie gediskwalificeerd. Landbouwminister Cees Veerman werd bij aanvang van het dictee gediskwalificeerd omdat hij eiste dat Philip Freriks de tekst preventief zou rijmen. Verder moest premier Mirna Godett halverwege naar het ziekenhuis worden gebracht, nadat bleek dat zij via Schiphol een woordenboek uit de Antillen binnen gesmokkeld. Psycholoog Rene Diekstra liep zijn hoofdprijs mis, toen de jury zag dat hij het voorgelezen dictee letterlijk had overgeschreven.

copyright © Perik Industries Inc. 2003