maandag 25 oktoberingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten binnenland:

Groot Dictee

Website beschoten!

LPF: stop fiscale apartheid

Pieper wil drempel burgerrechten

Schiphol gaat ondertunnelen

Referendum over God

Koningin verbiedt kijken

Fors debat met de Graaf'

Halsema: Mulder stinkt!'


»»» vroeger

 

ANWB: Files steeds breder!

6-6-2003
De ANWB roept in een brandbrief op maatregelen te nemen tegen het steeds breder worden van files op de Nederlandse snelwegen. In de jaren negentig heeft de overheid talloze snelwegen breder gemaakt, waardoor files niet alleen langer, maar ook breder zijn geworden.

van onze Haagse redactie

Volgens de ANWB zijn wegen de belangrijkste oorzaak van files.

"Jarenlang hebben wij gepleit voor kortere files, in plaats daarvan hebben we bredere files gekregen. Schande!", aldus ANWB woordvoerder Frits Bom bij de presentatie van het rapport Beter een Vogel onder de Band, dan Tien in de Lucht.

Volgens de ANWB is het verbreden van snelwegen de oorzaak van de steeds bredere files. "Brede snelwegen hebben een aanzuigende werking op allerlei slag volk met een auto. Het zou veel beter zijn snelwegen langer te maken of hoger, want van lang en hoog gaat een afschrikkende werking uit", aldus Bom.

Teneinde de files te versmallen pleit de ANWB er voor om op alle snelwegen een rijstrook te verwijderen. "Dat is een vrij goedkope maatregel waarmee je enorm veel resultaat bereikt. Op tweebaanswegen betekent dit een versmalling van 50 procent en op driebaanswegen 33 procent. Dat zijn resultaten die tellen", meent Bom.

De ANWB heeft inmiddels een grote campagne opgezet om te pleiten voor smallere wegen. "In natuurgebieden bijvoorbeeld heb je nauwelijks twee- of driebaanswegen. Vaak zijn er zelfs helemaal geen wegen. Volgens ons worden files veroorzaakt door wegen. 'Minder wegen, minder files' is dan ook ons nieuwe devies." Uit onderzoek van de ANWB is zelfs gebleken dat het ombouwen van snelweg A2 tot maisveld de files in Nederland met 20% vermindert.

Files worden steeds breder Files blijken steeds breder te worden.


Dossier:

copyright © Perik Industries Inc. 2003