maandag 25 oktoberingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten binnenland:

Groot Dictee

Website beschoten!

LPF: stop fiscale apartheid

Pieper wil drempel burgerrechten

Schiphol gaat ondertunnelen

Referendum over God

Koningin verbiedt kijken

Files steeds breder

Fors debat met de Graaf'


»»» vroeger

 

Dodogate nekt Pronk

17-4-2002
Ruim driehonderd jaar na het uitsterven van de Dodo heeft milieu-minister Pronk zijn functie neergelegd.

door onze Haagse redactie

Het vorige week uitgebrachte rapport 'Vogels in en om ons heen', velde een vernietigend oordeel over de politieke verantwoordelijkheid van de minister van VROM ten aanzien van het uitsterven van de Didus Ineptus op Mauritius in 1679.

"De politiek heeft gefaald en ik moet daaruit mijn conclusies trekken", zei Pronk vanmiddag op een persconferentie. De duidelijk aangeslagen bewindsman - voor de gelegenheid getooid met een doornenkroon - vindt dat aftreden "de enig juiste keus is."

In het rapport van het NIOD (Nationaal Instituut voor Overleden Dodo's) dat vorige week uitkwam wordt scherpe kritiek geuit op het functioneren van het ministerie van VROM ten tijde van de slachting die in de zeventiende eeuw plaatsvond op het eiland Mauritius. Na veertig jaar onderzoek is komen vast te staan dat het ministerie "niet op de hoogte was, geen beleid had en ambtelijk afzijdig bleef." Binnenhofwatchers voorspelden al weken dat het rapport de doodsteek zou zijn voor Pronk.

Jan Pronk, die binnen zijn partij zeer populair is als 'het geweten van de sociaaldemocratie', blijft wel op de kieslijst van de PvdA staan voor de komende verkiezingen. "Ik heb de ambitie om in een volgende coalitie mijn conclusies te trekken uit ons falende defensiebeleid inzake de vernietiging en plundering van Dorestad", liet hij weten, daarmee zijn voorkeur voor de post van defensie verradend.

Mocht defensie in een volgend kabinet naar de Lijst Fortuyn gaan, dan is Pronk ook bereid zich voor minder op zijn positie te beraden, meldde Pronk. "De Beeldenstorm, het Verdronken Land van Saeftinge en de moord op Bonifatius in 754, zijn ook dossiers waarop nimmer politiek verantwoording is afgelegd. Het is tijd dat daar verandering in komt", meent de bewindsman, daarmee een nieuwe politieke gedagscode introducerend.

Minister Pronk Pronk lichtte zijn besluit toe op een persconferentie.

Dodo Een afbeelding van de Didus ineptus die op Mauritius in 1679 werd uitgemoord door zeelieden.


Dossier:

copyright © Perik Industries Inc. 2003