maandag 6 juliingezonden mededeling
voorpaginabinnenlandbuitenlandeconomieterug naar Zone 5300

overige berichten buitenland:

Geen chemische wapens bij Castro

Rolling Stones niet bij Opblaaspop

NS-managers naar Israël

Imago Al Qaeda

Schokkend beeldmateriaal uit Basra

Oorlog afgelast door IND

Greenpeace bij met Bush'

Rookverbod in Shuttle'

Keurmerk voor bio-wapens


»»» vroeger

 

Palestijnse Autoriteit maakt inhaalslag emancipatie

3-4-2002
Voor de derde maal is deze week een vrouwelijk zelfmoordcommando ingezet bij een bomaanslag in Israël. De bom eiste het leven van zestien onschuldige burgers.

door onze correspondent

In een perscommunique verklaarde de Palestijnse leider Yasser Arafat dat de gelijkwaardige inzet van vrouwen bij dit soort acties een teken van beschaving is. "We denken dat we met de inzet van zestienjarige meisjes een duidelijke stap zetten in de richting van het Westen."

Tot enkele maanden geleden maakte de Arafat bij zijn strijd voor een onafhankelijke Palestina alleen gebruik van pubers van mannelijke kunne. "Deze waren vaak makkelijk te motiveren door ze een gratis scooter of mobieltje aan te bieden", vertelt het hoofd Werving en Selectie van Hamas. "Maar gezien de nogal hoge uitstroom door ziekte binnen ons bedrijf, zagen we ons genoodzaakt onder nieuwe doelgroepen te recruteren. De meisjes bleken echter ongevoelig voor scooters en mobieltjes, maar na enig onderzoek bleek een cd van Boyz 'r' Us wel goed te werken, evenals wat proefmonsters van l'Oréal."

De Israëlische overheid ziet de zelfmoordacties van de meisjes als een teken van verzoening, dat een serieus antwoord verdient. Zo heeft de chef-staf van het leger beloofd de regel om niet gericht op vrouwen en kinderen te schieten, binnenkort af te schaffen. "Tot nu toe waren vooral Palestijnse mannen onze target, maar ik denk dat de tijd rijp is om de doelgroep te verbreden. Probleem daarbij is daarbij wel dat deze nieuwe doelgroepen lastig te bereiken zijn omdat ze veelal in huis zitten en we de stroomvoorziening en media hebben vernietigd." Israëlische Targetingmanagers zien echter mogelijkheden de nieuwe doelgroepen te bereiken met raketten die op basis van postcodegegevens het hoogste bereik hebben.

Palestijnse meisjes Israëlische targetmanagers hebben toegezegd hun doelgroep te verbreden.

modieuze rugzakken Vanuit heel Europa worden massaal rugzakken naar de Palestijnse gebieden gestuurd.

Uit solidariteit met de Palestijnse meisjes hebben kinderen uit heel Europa comfortabele vrouwvriendelijke rugzakjes gemaakt voor de meisjes, die ondanks de modieuze dessins twintig kilo explosieven kunnen dragen. De Amerikaanse overheid is vooralsnog wantrouwend over verzoeningstaktieken van Arafat. "Emancipatie is een groot goed, maar zolang er nog geen drie McDonalds-vestigingen in Rammallah staan, zien wij het niet als een serieuze geste", aldus een woordvoerder van het Witte Huis.


Dossier:

  • Ook in de statistieken van het Israëlische Ministerie van Defensie wordt (wegens emancipatoire redenen) geen onderverdeling naar geslacht gemaakt.
copyright © Perik Industries Inc. 2003